pondelok 4. novembra 2013

Narysované torty. Ako na to?


Dojmom sochárskeho diela, ktoré sa viac blíži k dokonalosti mramoru než k jedlej torte. Tak pôsobia "narysované" torty. V súčasnosti sa tešia veľkej obľube u tortových dekoratérov, predsa len, je to efektná demonštrácia ich schopností, presnosti a trpezlivosti, ktorú taký výsledok vyžaduje. Výzdoba poňatá skôr úsporne zvýrazňuje ich geometrickú dokonalosť, veď posúďte sami, či treba niečo viac...





V našich končinách sa takéto torty často nevidia, čo je ďalší dôvod, prečo sa do toho pustiť! Narazili sme napríklad na jeden veľmi vydarený kúsok od PunkRock cakes. Chcelo by takých viac :)




Na internete môžeme nájsť niekoľko postupov, ako sa dopracovať k zdarnému koncu. Ani jeden z nich sa nedá považovať za jednoduchý, ale výsledok jednoznačne stojí za to. Keď sa začnete chystať na rysovanie torty, obrňte sa hodnou dávkou trpezlivosti, kúpte si stolárske pravítko a do toho.
Napríklad podľa týchto postupov:


1. Jednoduchšia technika použitím maslového krému


Využíva základné náčinie, teda nie je náročná na pomôcky. Vystačíte si s plochým nožom, alebo paletou, špachtľou (používa sa na vyhladenie povrchu) a otočným podstavcom na torty. Video vysvetľuje základy - teda naplnenie torty, orezanie prebytočných kusov korpusu, vrstvenie krému. V porovnaní s druhou technikou je táto zdanlivo jednoduchšia. Zato sa musíte spoľahnúť na presnosť svojich očí a rúk.





2. Technika, pri ktorej sa používa otáčanie torty zhora nadol


Pre vytvorenie presného tvaru sa používajú plastové kruhy a otočenie torty o 180 stupňov. Technika je náročná na použité pomôcky. Tie si treba vopred zaobstarať, resp. vyrobiť. Videonávod je jasný, síce trošku zdĺhavejší, ale rozhodne vás zaujme pedantnosť s akou pracuje aktérka na videu . Na torte sa vytvorí charakteristická "mramorová" štruktúra, ktorá vzniká zmiešaním čokoládového krému a čokoládového ganache.




3. Ukážka vytvorenia štvorcovej torty


Veľmi zaujímavé video! Ukazuje postup, ako z krivej torty vyrobiť kocku za použitia pravouhlého pravítka a vodováhy. Netreba sa báť ťažkej techniky :) hoci kombinácia torta - vodováha mnoho ľudí v lepšom prípade udiví, neváhajte ich použiť, uľahčia vám prácu. Hlavne ich neukradnite z manželovho náradia!



Dôležité pre dosiahnutie dobrého výsledku:

  1. Veľmi dôležitý je tvar naplneného korpusu - čím presnejší, tým jednoduchšie zdobenie
  2. Konzistencia použitých surovín 
  3. Netreba šetriť na množstve krému a ganache
  4. Pravé uhly, ostré hrany a hladké plochy bez kompromisov
  5. Trpezlivosť
  6. Dostatok času

Ešte vám prikladáme užitočné recepty na parížský krém a ganache a prajeme veľa zdaru pri tvorení. 
A hlavne dobrú chuť!



1 komentár :

  1. Váš blog o narysovaných tortách ma veľmy zaujal,videá k postupu na takúto tortu by ma zaujal,len žial ich tam nevidím pod jednotlivými komentármy.ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť